XXI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny
23 maja 2018 roku odbył się w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach XXI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pt. „Kuchnia mlekiem i miodem płynąca”. Uczestnicy zmagali się w dwóch kategoriach: zakąski i desery. Ich pracę oceniało Jury w składzie:
- przewodniczący Jury – w kategorii „zakąski” – Krystian Szopka właściciel Studia Kulinarnego „The Kitchen” w Poznaniu oraz Mateusz Szczęsny – kucharz z restauracji „Nad Stawem” w Przyłęku, Nowego Tomyśla i Maciej Różański – właściciel firmy cateringowej w Nowym Tomyślu;
- przewodniczący Jury – w kategorii „desery” – Andrzej Kawa – właściciel Cukierni – Piekarni „Glutenex w Sadach oraz Urszula Sawczyn – doświadczony nauczyciel, pasjonatka cukiernictwa i Michał Skłucki – mistrz w Cukierni – Piekarni Gursz w Międzychodzie.
„Od wielu lat jestem jurorem tego konkursu, obserwuję jak z roku na rok wzrasta jego poziom i to jest fantastyczne. Rozwijajcie te pasję do gotowania, którą u was wszystkich pięknie widać kiedy pracujecie. Wasze starania zostaną na pewno zauważone i docenione” – podsumowywał pan Krystian Szopka.
Wyniki konkursu:
W kategorii zakąski:
I miejsce
Paulina Grobelna z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. gen. dr. Romana Abrahama we Wrześni za potrawę Tartaletki serowe z sosem grzybowym
II miejsce
Jan Darmowski z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach za potrawę Grillowane halloumi w towarzystwie „kozigurtu” oraz „pijanego żubra”
III miejsce
Adam Jagusiak z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wlkp. w Swarzędzu za potrawę Krem z koziego sera z dodatkiem malin na miodzie pitnym ze szparagami i marynowaną dynią.
W kategorii desery:
I miejsce
Judyta Gronowska z Zespołu Szkół w Bolechowie/ Szkoław Murowanej Goślinie za potrawę Trifle z miodem
II miejsce
Agata Kantorska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Jarocinie za potrawę Ciasto „pszczele złoto”
III miejsce
Karolina Pawłowicz z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach za potrawę Kwiatowa fantazja.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Nauczyciele pionu gastronomicznego
Dodaj komentarz