Technikum żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych – zawód wielu możliwości, często błędnie utożsamiany tylko z umiejętnością gotowania.

Kształcimy uczniów w dwóch kwalifikacjach:

HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Dla kogo?

To kierunek dla pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy pragną zgłębiać jej, tajniki jednocześnie pogłębiając swoją wiedzę fachową i zdobywając zupełnie nowe umiejętności. Podążamy za trendami, dlatego oferujemy szereg szkoleń z ikonami kulinarnego świata, ale też z osobami znanymi z programów kulinarnych. Zapewniamy udział w projektach, które są kolejną okazją do nauki zawodu, ale też gwarancją pracy na profesjonalnym sprzęcie w doskonale wyposażonych pracowniach.

Druga kwalifikacja otwiera przed uczniem mniej znaną stronę gastronomii, a mianowicie : planowanie żywienia (zarówno podstawowego, jak i dietetycznego oraz dla osób z ograniczeniami), zarządzanie usługami gastronomicznymi (zarządzanie personelem, sporządzanie zamówień, marketing, reklamę) obsługę klientów (sposoby nakrywania stołu, dekoracji i rozplanowania sali konsumpcyjnej, znajomość zasad kelnerowania).

Taka ilość zdobytych umiejętności otwiera przed Technikiem żywienia i usług gastronomicznych szeroki rynek pracy:

  • szef kuchni
  • kelner
  • kierownik sali
  • menedżer lokalu gastronomicznego
  • barista
  • barman
  • kucharz

jednocześnie daje możliwość kontynuowania nauki na takich kierunkach studiów jak:

  • dietetyka
  • technologia żywności i żywienia człowieka
  • zdrowie publiczne
  • zarządzanie