XXI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny

24 maja 2018 | Autor tekstu: Agnieszka Misiewicz

23 maja 2018 roku odbył się w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach XXI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pt. „Kuchnia mlekiem i miodem płynąca”. Uczestnicy zmagali się w dwóch kategoriach: zakąski i desery.  Ich pracę oceniało Jury w składzie:

  • przewodniczący Jury – w kategorii „zakąski” – Krystian Szopka właściciel  Studia Kulinarnego „The Kitchen” w Poznaniu   oraz Mateusz Szczęsny – kucharz  z  restauracji „Nad  Stawem” w  Przyłęku,    Nowego Tomyśla i  Maciej  Różański – właściciel  firmy cateringowej w  Nowym Tomyślu;
  • przewodniczący Jury – w kategorii „desery” – Andrzej Kawa – właściciel Cukierni – Piekarni „Glutenex w Sadach oraz Urszula Sawczyn –  doświadczony nauczyciel, pasjonatka cukiernictwa i Michał Skłucki – mistrz w Cukierni – Piekarni Gursz w Międzychodzie.

„Od wielu lat jestem jurorem tego konkursu, obserwuję jak z roku na rok wzrasta jego poziom i to jest fantastyczne. Rozwijajcie te pasję do gotowania, którą u was wszystkich pięknie widać kiedy pracujecie. Wasze starania zostaną na pewno zauważone i docenione” – podsumowywał pan Krystian Szopka.

Wyniki konkursu:

W kategorii zakąski:

I miejsce
Paulina Grobelna Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im.  gen.  dr. Romana Abrahama we Wrześni za potrawę Tartaletki serowe z sosem grzybowym

II miejsce
Jan DarmowskiZespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach za potrawę Grillowane halloumi w towarzystwie „kozigurtu” oraz „pijanego żubra”

III miejsce
Adam Jagusiak  z  Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wlkp. w  Swarzędzu za potrawę Krem z koziego sera z dodatkiem malin na miodzie pitnym ze szparagami i marynowaną dynią.

W kategorii desery:

I miejsce
Judyta Gronowska z Zespołu Szkół w Bolechowie/ Szkoław Murowanej Goślinie za potrawę Trifle z miodem

II miejsce
Agata Kantorska Zespołu  Szkół  Ponadgimnazjalnych  nr 1  w Jarocinie za potrawę Ciasto „pszczele złoto”

III miejsce
Karolina Pawłowicz Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach za potrawę  Kwiatowa fantazja.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Nauczyciele pionu gastronomicznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *