Wiosenni goście
To już 19 lat, jak w naszej szkole odbywa się przedświąteczna impreza z cyklu „Zanim przyjdą goście”.
Zaproszenie do udziału w imprezie przyjęły Panie z Dziennego Domu Seniora, które zaprezentowały swoje dekoracje świąteczne. Również wystawę dekoracji przedstawiła florystyka p. Bernadeta Loba.
P. Magdalena Elikowska – kosmetyczka podzieliła się swoją fachową wiedzą między innymi na temat pielęgnacji skóry na wiosnę.
Uczennice kl. II Magdalena Napierała i Patrycja Mazurowska pod kierunkiem p. Danuty Zwolińskiej pokazały nakrycia stołów oraz dekoracje świąteczne.
W pracowni gastronomicznej pod fachowym okiem p. Beaty Kalemby młodzież serwowała: schab z nadzieniem, kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście , pasztet z jaj i pieczarek z zimnym sosem oraz sałatkę z cykorii i owoców . Potrawy te wykonywali: Michał Hoffa, Patryk Mysiura, Dariusz Helak oraz Grzegorz Terlecki – uczniowie II klasy Technikum. Natomiast Jan Darmowski uczeń klasy III technikum zaprezentował koktajle w różnych wariantach.
W drugiej pracowni p. Monika Twardosz – Wolska oraz p. Danuta Porwich wraz z uczniami częstowały gości zajączkami drożdżowymi, ptysiami w trzech smakach oraz babeczkami z kremem limonowym. Natomiast uczennice klasy III Technikum – Karolina Pawłowicz, Julia Barańska oraz Barbara Brzozowska – uczennica kl. II Technikum pokazały w jaki sposób wykonać dekoracje z masy cukrowej.
Dziękujemy wszystkim uczniom pionu gastronomicznego, którzy angażowali się w przygotowanie spotkania.
Dziękujemy zarówno Gościom, którzy dzielili się z nami swoją wiedzą i umiejętnościami, jak również wszystkim Uczestnikom tego spotkania za pełen wrażeń wieczór.
Szczególne podziękowania kierujemy do naszych sponsorów – Rady Rodziców i Marketu „Piotr i Paweł”, którzy wsparli nas finansowo oraz p. Izabeli Sztachera – Konopackiej , która była sponsorem naszej świątecznej wystawy fotograficznej w Markecie „Piotr i Paweł”.
organizatorzy imprezy
nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
Dodaj komentarz