Tradycyjny ostatkowy śledzik
W Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik, a w Wielkopolsce podkoziołek. Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia.
Nasi uczniowie specjalnie na tą okazję przygotowali śledzika w kilku odsłonach.
Zapraszamy do degustacji.
Śledzie w oliwie
Składniki :
- 3 Płaty śledzi solonych
- 1 Cebula
- 1 Papryka czerwona
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Śledzie, cebulę, paprykę, pokroić w kostkę, układać warstwowo, na koniec posypać siekaną natką pietruszki i oliwą.
Wykonanie; Jakub N. kl. 1 AW
Śledzik
Składniki:
- 2 płaty śledzia
- 2 małe ogórki konserwowe
- ½ małej czerwonej cebuli
- mały kawałek czerwonej papryki
- kilka gałązek szczypiorku
- gałązka świeżego kopru
- sok z cytryny (mała łyżeczka)
- pieprz cytrynowy
- pieprz czerwony – ok. 6 ziaren
- orzechy włoskie
- 2 łyżki oliwy
- pieczywo
Wykonanie Anna K. Kl. 1 AW
OSTATKOWY ŚLEDZIK
1. 60dkg. Matiasów
2. 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3. 1 kopiasta łyżka majonezu
4. 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
5. Ogórki konserwowe
6. 2 czerwone cebule
7. Pierz i sól
8. Czerwona papryka w proszku
9. Natka pietruszki.
Adrian G. kl. 1 AW
Dodaj komentarz