Tradycyjny ostatkowy śledzik

16 lutego 2021 | Autor tekstu: Katarzyna Michałowska

W Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik, a w Wielkopolsce podkoziołek. Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia.

Nasi uczniowie specjalnie na tą okazję przygotowali śledzika w kilku odsłonach.

Zapraszamy do degustacji.

Śledzie w oliwie

Składniki :

  • 3 Płaty śledzi solonych
  • 1 Cebula
  • 1 Papryka czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy

Śledzie, cebulę, paprykę, pokroić w kostkę, układać warstwowo, na koniec posypać siekaną natką pietruszki i oliwą.

Wykonanie; Jakub N. kl. 1 AW

Śledzik

 Składniki:

  • 2 płaty śledzia
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • mały kawałek czerwonej papryki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • gałązka świeżego kopru
  • sok z cytryny (mała łyżeczka)
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz czerwony – ok. 6 ziaren
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki oliwy
  • pieczywo

Wykonanie Anna K. Kl. 1 AW

OSTATKOWY ŚLEDZIK
1. 60dkg. Matiasów
2. 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3. 1 kopiasta łyżka majonezu
4. 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
5. Ogórki konserwowe
6. 2 czerwone cebule
7. Pierz i sól
8. Czerwona papryka w proszku
9. Natka pietruszki.

Adrian G. kl. 1 AW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *