Wyjątkowe wege spotkanie z Hamzą

7 października 2022 | Autor tekstu: Agnieszka Misiewicz

W minionym tygodniu Hamza Al-Shayeb z Jordanii razem z panią profesor Bogumiłą Hładki odwiedzili w pracowni gastronomicznej naszych kucharzy z Technikum. Razem z uczniami klasy 2 i 3 przygotowaliśmy wspólnie kilka doskonałych dań kuchni arabskiej:

  • chlebek arabski

  • pasta z bakłażana babaganoush

  • sałatka fatoush

  • zupa z soczewicy

  • maqluba

  • deser basbousa

Pełen pasji do gotowania, miłości do kuchni wegetariańskiej i otwarty na współpracę z młodzieżą Hamza, finezyjnie i zgrabnie, do tego tylko w języku angielskim, przeprowadził nas przez tajniki arabskiej kuchni tak, że nikt nie zauważył jak i kiedy upłynęło nasze całodniowe spotkanie. W tłumaczeniach wspomagał nas Cezary Łuniewski z technikum Mechatronicznego. Zaproszonych na degustację gości, uczniowie częstowali przygotowanymi potrawami opowiadając o tym co i jak przygotowali.
Pomysłów na wspólne gotowanie i działania jest więcej, pijąc rozgrzewającą herbatkę z maramiją, którą każdy od Hamzy otrzymał, z pewnością będą rodziły się kolejne i wierzę, że wiele z nich zrealizujemy.

Kochani uczniowie wykazaliście się nie tylko znajomością swojego zawodu, ale również wysoką kultura osobistą, pracowitością, otwartością i świetna pracą zespołową! – to cieszy!

Agnieszka Misiewicz, Monika Twardosz-Wolska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *