Wyjazd na ryby
Uczenie przez doświadczenie- ta koncepcja klasom gastronomicznym jest bardzo dobrze znana. Jednak, kiedy z nauką wychodzimy poza pracownię gastronomiczną uczniowie mają dodatkową szansę na poznanie i opanowanie umiejętności szczególnie ważnych w pracy kucharza oraz w życiu. W dniu 22.09.2022 uczniowie klasy 3TZE i 3AW wraz ze swoimi opiekunkami panią Moniką Twardosz Wolską i panią Katarzyną Michałowską udali się do miejscowości Konin, do zaprzyjaźnionego gospodarstwa rybackiego. Tam, dzięki uprzejmości Pana Zbigniewa Kurnikowskiego mieli możliwość odbycia zajęć praktycznych w zakresie obróbki wstępnej ryb. W czasie kilkugodzinnego spotkania przyszli kucharze dowiedzieli się ważnych rzeczy o karmieniu, rozmnażaniu, odławianiu, ocenie świeżości i obróbce technologicznej ryb. Każdy uczeń wykonał obróbkę wstępną swojej świeżo złowionej ryby, którą przyrządzi na następnych zajęciach w pracowni. Właściciel podzielił się z nami swoją pasją do ryb, natury i prowadzenia ekologicznego gospodarstwa. Pokazał też jak przebiega proces naturalnego wędzenia ryb. To była niesamowita lekcja technologii i życia, za którą bardzo dziękujemy.
Dodaj komentarz