Szkolne połowy w Gastronomiku

20 września 2021 | Autor tekstu: Małgorzata Korbela

W poniedziałkowe przedpołudnie uczniowie klasy 3 AWG i 3 AWP Branżowej Szkoły I stopnia pod opieką Pani Katarzyny Michałowskiej, Małgorzaty Korbeli i Beaty Kalemby (jednocześnie organizatorek wyjazdu) odwiedzili Gospodarstwo Rybackie położone w Koninie koło Lwówka. Właściciel Zbigniew Kurnikowski oprowadził uczniów po gospodarstwie opowiadając o hodowli ryb. Uczniowie zobaczyli między innymi karpie królewskie, pstrągi, jesiotry, węgorze, karasie oraz ryby ozdobne. Po omówieniu budowy i charakterystycznych cech różnych gatunków ryb przystąpiliśmy do obróbki wstępnej ryb. Najpierw gospodarz krok po kroku pokazał kolejne czynności, po czym do pracy przystąpili uczniowie. Noże poszły w ruch, już po chwili na stole leżały wypatroszone i oczyszczone pstrągi i dorodne karpie. W zależności od przeznaczenia kulinarnego ryby zostały podzielone na dzwonka lub poddane filetowaniu. Uczniowie mieli również okazję przyjrzeć się procesowi wędzenia pstrągów.

Wycieczka udała się, pogoda dopisała. Każdy uczeń wrócił z własnoręcznie wypatroszoną i oczyszczoną rybą, z której na zajęciach praktycznych w szkole powstaną przepyszne dania smażone i pieczone. Natomiast zwroty poprodukcyjne posłużą do przygotowania wywaru lub zupy rybnej.

Ponieważ najlepiej uczyć się poprzez praktykę , już planujemy kolejne wyjazdy edukacyjne.