Majowe grillowanie

2 maja 2021

Czas długiego weekendu to dla nas doskonała okazja na odrobinę relaksu oraz możliwość spotkania się ze znajomymi. Najczęściej zaczynamy wtedy sezon grillowy. I chociaż w tym roku pogoda nie zachęca, to Gastronomik zaprasza na smaczne i zdrowe przepisy!

Poniżej kilka złotych zasad, jak grillować bez większych wyrzutów sumienia ????

1) Wybierz odpowiednie drewno do grillowania, które włożysz pod ruszt. ????Najlepiej wybrać drewno z drzew liściastych lub kupić węgiel drzewny, specjalnie przeznaczony do grillowania. Nie wrzucaj papieru, ani innych odpadów do spalenia!
2) Jak mięso, ????to na pewno nie peklowane i najlepiej chude.
3) Marynuj własną mieszanką przypraw, nie gotową!
4) Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszt, aby tłuszcz nie kapał do ognia, gdyż wytwarzają się wtedy niebezpieczne dla nas substancje!
5) Pamiętaj o dodatku warzyw! ????Świetną alternatywą będą zatem szaszłyki z kurczaka z warzywami takimi jak: bakłażan, cukinia, cebula, papryka ????????

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ :
????ulubiony mix sałat
????cukinia z czosnkiem podsmażona na patelni grillowej na 1 łyżeczce oliwy
????pomidorki koktajlowe
????fasola czerwona jako dodatek białka
????łyżka oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno
????opcjonalnie przyprawa „suszone pomidory z czosnkiem”

Ps. Danie niskokaloryczne – zjadamy tyle ile damy radę ????

Składniki na grillowany kalafior.

– średni kalafior,
– łyżka dobrego oleju rzepakowego,
– łyżeczka octu balsamicznego,
– 1/3 pęczka natki pietruszki,
– łyżeczka słodkiej papryki,
– po pół łyżeczki suszonego oregano i ostrej papryki,
– sól morska.

  • 1. Kalafiory myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, by zachował swoją jędrność. Dokładnie odsączamy i studzimy, a następnie większe różyczki dzielimy na pół.
    Obie papryki, oregano i sporą szczyptę soli morskiej dokładnie mieszamy ze sobą.
  • 2. Kalafior przekładamy na duży talerz i wcieramy w niego przygotowaną mieszankę przypraw.
    Różyczki skrapiamy olejem, a następnie wmasowujemy do w warzywo.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Natkę pietruszki myjemy i grubo siekamy.
  • 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy różyczki kalafiora. Rumienimy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
    Przekładamy na talerze, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *