???? Tłusty Czwartek ????

10 lutego 2021 | Autor tekstu: Katarzyna Michałowska

Pączki na Tłusty Czwartek to polska tradycja karnawałowa, zgodnie z którą powinno się zjeść w tym dniu chociaż jednego pączka. I choć w tym roku karnawał jakoś mało karnawałowy, to w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączka na żadnym stole. A co zrobić , żeby były udane i szybko znikały ? Skorzystać z przepisu naszych specjalistów od gastronomii ????.

PĄCZKI

 Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Można użyć szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  9. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  10. Pączki układać na ręcznikach papierowych.
  11. Na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *