馃崺 T艂usty Czwartek 馃崺

10 lutego 2021 | Autor tekstu: Katarzyna Micha艂owska

P膮czki na T艂usty Czwartek to polska tradycja karnawa艂owa, zgodnie z kt贸r膮 powinno si臋 zje艣膰 w tym dniu chocia偶 jednego p膮czka. I cho膰 w tym roku karnawa艂 jako艣 ma艂o karnawa艂owy, to w t艂usty czwartek nie mo偶e zabrakn膮膰 p膮czka na 偶adnym stole. A co zrobi膰 , 偶eby by艂y udane i szybko znika艂y ? Skorzysta膰 z przepisu naszych specjalist贸w od gastronomii 馃槈.

P膭CZKI

Sk艂adniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto dro偶d偶owe:

  • 500 g m膮ki pszennej
  • 50 g 艣wie偶ych dro偶d偶y lub 14 g dro偶d偶y instant
  • 100 g mas艂a
  • 100 g cukru
  • 4 偶贸艂tka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 艂y偶ka spirytusu (w贸dki lub rumu)

Dodatkowo:

  • d偶em lub powid艂a (u mnie powid艂a 艣liwkowe)
  • olej do sma偶enia (1- 1,5 litra)

Spos贸b przygotowania:

  1. Przygotowa膰 zaczyn. Lekko ciep艂e mleko wymiesza膰 z 1 艂y偶eczk膮 cukru, pokruszonymi dro偶d偶ami i ok. 5 艂y偶kami m膮ki. Przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopi膰 mas艂o
  3. 呕贸艂tka, jajko i reszt臋 cukru ubi膰 na parze w k膮pieli wodnej. (Ubija膰 ok. 10 minut.
  4. Reszt臋 m膮ki wsypa膰 do du偶ej miski. Doda膰 wyro艣ni臋ty zaczyn i mas臋 jajeczn膮. Zacz膮膰 wyrabia膰 ciasto. Podczas wyrabiania, dodawa膰 roztopione mas艂o. Wyrobi膰 ciasto na g艂adk膮, elastyczn膮 mas臋. Pod koniec doda膰 spirytus i ponownie wyrobi膰. (Ciasto jest bardzo klej膮ce. Najlepiej nie dodawa膰 wi臋cej m膮ki).
  5. Misk臋 z ciastem przykry膰 艣ciereczk膮 i pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu na ok. 40- 60 minut, a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰.
  6. Wyro艣ni臋te ciasto prze艂o偶y膰 na posypany grubo m膮k膮 blat i rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 ok. 1 cm. Wykrawa膰 z niego kr膮偶ki o 艣rednicy 7 cm. (Mo偶na u偶y膰 szklanki).
  7. Na po艂ow臋 kr膮偶k贸w na艂o偶y膰 nadzienie i przykry膰 pozosta艂ymi kr膮偶kami. Brzegi dobrze zlepi膰.
  8. P膮czki uk艂ada膰 na posypanym m膮k膮 blacie, przykry膰 艣ciereczk膮 i pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia na ok. 30 minut.
  9. Sma偶y膰 partiami na rozgrzanym t艂uszczu w du偶ym garnku z obu stron. Temperatura t艂uszczu powinna wynosi膰 ok. 175掳C. P膮czki wk艂ada膰 wyro艣ni臋t膮 stron膮 w d贸艂 i sma偶y膰 ok. 2 minut z jednej strony.
  10. P膮czki uk艂ada膰 na r臋cznikach papierowych.
  11. Na koniec posypa膰 cukrem pudrem lub polukrowa膰.

 

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.