Kulinarna podróż

23 kwietnia 2018 | Autor tekstu: Karolina Pawłowicz

20 kwietnia 2018 odbyliśmy warsztaty z Panią Agnieszką Eriksson, gdzie poznaliśmy kulturę różnych państw śródziemnomorskich. Pani Agnieszka opowiadała nam o swoim zamiłowaniu do gastronomii i zachęcała nas do dalszego rozwijania się. Na warsztatach dowiedliśmy się jak przeprowadzić obróbkę termiczną ośmiornicy oraz jak przygotować łososia bez użycia temperatury za pomocą soku z limonki. Poznaliśmy potrawy, które są coraz bardziej popularne w naszym kraju, ale wiele osób boi się je przygotować ze względu na nazwę oraz pochodzenie produktów. Przygotowaliśmy peruwiańskie ceviche, pulpeciki z dorsza z kuchni portugalskiej, brazylijskie rożki – coxinha oraz fantastyczną sałatkę z ośmiornicy a także pokusę Jonssona z kuchni szwedzkiej. Każdy znalazł swoje ulubione smaki. Bardzo dziękujemy Pani Agnieszce Eriksson i Pani Agnieszce Misiewicz za przygotowanie warsztatów oraz za wiedzę, którą nam przekazano.

Karolina Pawłowicz

O Agnieszce Eriksson w pigułce

Życie Agnieszki to podróż – mieszkała na kilku kontynentach , zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać  ”od kuchni”.  Agnieszka ma niezwykłą łatwość nawiązywania kontaktów co na pewno ułatwia jej biegła znajomość kilku języków – angielskiego, szwedzkiego i portugalskiego. Uwielbia  spotykać się z ludźmi, rozmawiać o życiu i o marzeniach, które wszyscy mamy. Uwielbia też  gotować dla swoich bliskich – rodziny, przyjaciół i znajomych. Ponieważ wszyscy zgodnie twierdzą, że świetnie jej to wychodzi, postanowiła założyć stronę kulinarną my-passion-for-food.com.  Zamieszcza tam przepisy  potraw, które ją zachwyciły i  są  ”pamiątkami z podróży”.

Fascynuje ją kuchnia skandynawska za poszanowanie natury i prostotę . Podziwia takich mistrzów jak Bjorn Frantzen, Alexander Sjogren, Bo Bech.  Podziwia również  tych, którzy na talerzach potrafią ciekawie podawać swoje dania a czasem nawet wyczarować z nich prawdziwe dzieła sztuki. To prawda, że coś co dobrze wygląda lepiej smakuje.

Jakie by jednak nie było piękne najważniejsze żeby szybko zniknęło!!!

W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała  przez  pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy miedzy innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała sie również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty. W Peru i Chile zachwyciła się Ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby.  W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców,  smak amazońskich  ryb.

 

Zapraszamy również do obejrzenia galerii na Facebooku:

Aleksandra Szuba – dziękuję za przepiękną galerię <3

Opublikowany przez Zespół Szkół im. E. Sczanieckiej w Pniewach 21 kwietnia 2018

Gotowanie JEST SZTUKĄ, MOŻNA UCZYNIĆ JE PASJĄ, W KTÓRĄ ANGAŻUJE SIĘ CAŁE SERCE, WSZYSTKIE MYŚLI, DUŻO CZASU… A Z PASJI…

Opublikowany przez Zespół Szkół im. E. Sczanieckiej w Pniewach 21 kwietnia 2018

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *