The Kitchen studio kulinarne- warsztaty

18 grudnia 2017 | Autor tekstu: Anna Chylak-Chojnacka

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia – czas smakowitych potraw, pachnących wypieków,
ubierania choinki, dekorowania domów i wspólnego kolędowania. Z tej okazji uczniowie klas
1 i 2 Tg z p. Moniką Wolską i p. Anną Chojnacką wybrali się do The Kitchen studio kulinarne
w Poznaniu, by pod okiem szefa kuchni, pana Krystiana Szopki, wziąć udział w warsztatach
świątecznej kuchni wielkopolskiej. Podzieleni na trzy zespoły ugotowali aromatyczną zupę
grzybową, esencjonalną zupę rybną i pyszny barszcz. Nauczyli się, jak przygotować
zaparzane ciasto do pierogów i wykonali pierogi z trzema rodzajami farszu: tradycyjnym z
kapusty i leśnych grzybów, mięsnym z łopatki wieprzowej oraz z pieczonej kaczki. Młodzież
wyfiletowała też i usmażyła karpia. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją
przygotowanych potraw. Szef kuchni, dodajmy, że to absolwent naszej szkoły, pochwalił
młodzież za zaangażowanie i umiejętności. Wszyscy orzekli, że takich spotkań chcieliby
więcej.