Badanie właściwości enzymów na przykładzie katalazy

25 stycznia 2017 | Autor tekstu: Monika Marciniak-Woźniak

„Badanie właściwości enzymów na przykładzie katalazy”

Nadtlenek wodoru jest toksycznym produktem ubocznym metabolizmu komórkowego. Katalaza – enzym przyspieszający rozkład nadtlenku wodoru do wody i tlenu. Bogatym źródłem katalazy jest wątroba, serce kurczaka.

Klasa była podzielona na zespoły:

I zespół prowadził doświadczenie na ziemniaku surowym i ugotowanym

II zespół prowadził badanie na żołądku drobiowym świeżym i ugotowanym

III zespół miał do dyspozycji wątrobę drobiową surową i ugotowana

IV zespół prowadził eksperyment na sercu surowym i ugotowanym

Zadaniem zespołu było rozetrzeć w moździerzu 10 g świeżej, surowej wątroby, serca i zalać 100 ml wody. Otrzymany w ten sposób 10-procentowy homogenat rozlano do 3 probówek. Następnie sprawdzono, czy reaguje on z nadtlenkiem wodoru dodając 1 ml wody utlenionej.

Badania prowadziła klasa 3A i 3C na zajęciach biologii rozszerzonej.