Tradycja i nowoczesność

9 grudnia 2016 | Autor tekstu: Agnieszka Misiewicz

Tegoroczna, cykliczna impreza „Zanim przyjdą goście”  już za nami. Licznie przybyłych mieszkańców ciepło i już świątecznie przywitała pani Danuta Zwolińska. Goście  uczestniczyli w pokazie florystycznym pani Bernadetty Loba z kwiaciarni Lobella oraz pokazie kulinarnym kucharzy z Gościńca Brackiego pod kierunkiem właścicielki  –  pani Agnieszki Ozorkiewicz. Marynowany na słodko i słono łosoś w ich wykonaniu, podany w towarzystwie sałat i owoców zachwycił zebranych gości. W pracowniach nasi niezastąpieni uczniowie  pod czujnym okiem pani Mirosławy Gałganek i pani Beaty Kalemby przygotowali degustacje – na słono zupa krem z pasternaka z chipsami z jarmużu, ziemniaczana rolada, mieszki z francuskiego ciasta nadziewane serem, kurczakiem i śliwką oraz chrupiący cordon bleu, a na słodko, przy kawie –  bezowe torciki z frużeliną wiśniową i kruche ciasteczka z orzechami.

Kuchnię molekularną prezentował Jasiu Darmowski przygotowując kawior z falmbirowanymi owocami. Był też czas na tradycyjny zakup świątecznych wyrobów i dekoracji.  Wszystkim naszym sympatykom dziękujemy za tak liczne przybycie i  życzymy spokojnych, zdrowych, ciepłych świąt Bożego Narodzenia.

Nauczyciele i uczniowie pionu gastronomicznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *