Technikum żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych – zawód wielu możliwości, często błędnie utożsamiany tylko z umiejętnością gotowania.
Kształcimy uczniów w dwóch kwalifikacjach:
HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Dla kogo?
To kierunek dla pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy pragną zgłębiać jej, tajniki jednocześnie pogłębiając swoją wiedzę fachową i zdobywając zupełnie nowe umiejętności. Podążamy za trendami, dlatego oferujemy szereg szkoleń z ikonami kulinarnego świata, ale też z osobami znanymi z programów kulinarnych. Zapewniamy udział w projektach, które są kolejną okazją do nauki zawodu, ale też gwarancją pracy na profesjonalnym sprzęcie w doskonale wyposażonych pracowniach.
Druga kwalifikacja otwiera przed uczniem mniej znaną stronę gastronomii, a mianowicie : planowanie żywienia (zarówno podstawowego, jak i dietetycznego oraz dla osób z ograniczeniami), zarządzanie usługami gastronomicznymi (zarządzanie personelem, sporządzanie zamówień, marketing, reklamę) obsługę klientów (sposoby nakrywania stołu, dekoracji i rozplanowania sali konsumpcyjnej, znajomość zasad kelnerowania).
Taka ilość zdobytych umiejętności otwiera przed Technikiem żywienia i usług gastronomicznych szeroki rynek pracy:
- szef kuchni
- kelner
- kierownik sali
- menedżer lokalu gastronomicznego
- barista
- barman
- kucharz
jednocześnie daje możliwość kontynuowania nauki na takich kierunkach studiów jak:
- dietetyka
- technologia żywności i żywienia człowieka
- zdrowie publiczne
- zarządzanie