Kulinarna podróż

23 kwietnia 2018 | Autor tekstu: Karolina Pawłowicz

20 kwietnia 2018 odbyliśmy warsztaty z Panią Agnieszką Eriksson, gdzie poznaliśmy kulturę różnych państw śródziemnomorskich. Pani Agnieszka opowiadała nam o swoim zamiłowaniu do gastronomii i zachęcała nas do dalszego rozwijania się. Na warsztatach dowiedliśmy się jak przeprowadzić obróbkę termiczną ośmiornicy oraz jak przygotować łososia bez użycia temperatury za pomocą soku z limonki. Poznaliśmy potrawy, które są coraz bardziej popularne w naszym kraju, ale wiele osób boi się je przygotować ze względu na nazwę oraz pochodzenie produktów. Przygotowaliśmy peruwiańskie ceviche, pulpeciki z dorsza z kuchni portugalskiej, brazylijskie rożki – coxinha oraz fantastyczną sałatkę z ośmiornicy a także pokusę Jonssona z kuchni szwedzkiej. Każdy znalazł swoje ulubione smaki. Bardzo dziękujemy Pani Agnieszce Eriksson i Pani Agnieszce Misiewicz za przygotowanie warsztatów oraz za wiedzę, którą nam przekazano.

Karolina Pawłowicz

O Agnieszce Eriksson w pigułce

Życie Agnieszki to podróż – mieszkała na kilku kontynentach , zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać  ”od kuchni”.  Agnieszka ma niezwykłą łatwość nawiązywania kontaktów co na pewno ułatwia jej biegła znajomość kilku języków – angielskiego, szwedzkiego i portugalskiego. Uwielbia  spotykać się z ludźmi, rozmawiać o życiu i o marzeniach, które wszyscy mamy. Uwielbia też  gotować dla swoich bliskich – rodziny, przyjaciół i znajomych. Ponieważ wszyscy zgodnie twierdzą, że świetnie jej to wychodzi, postanowiła założyć stronę kulinarną my-passion-for-food.com.  Zamieszcza tam przepisy  potraw, które ją zachwyciły i  są  ”pamiątkami z podróży”.

Fascynuje ją kuchnia skandynawska za poszanowanie natury i prostotę . Podziwia takich mistrzów jak Bjorn Frantzen, Alexander Sjogren, Bo Bech.  Podziwia również  tych, którzy na talerzach potrafią ciekawie podawać swoje dania a czasem nawet wyczarować z nich prawdziwe dzieła sztuki. To prawda, że coś co dobrze wygląda lepiej smakuje.

Jakie by jednak nie było piękne najważniejsze żeby szybko zniknęło!!!

W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała  przez  pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy miedzy innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała sie również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty. W Peru i Chile zachwyciła się Ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby.  W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców,  smak amazońskich  ryb.

 

Zapraszamy również do obejrzenia galerii na Facebooku:

https://www.facebook.com/zspniewy/photos/ms.c.eJxFkMcNxAAIBDs6kUP~;jZ0M9vIdbQKu1FDvDtLIiB8PCIrWJGr5AOeA4hd4ywOYztKSpCYKy4YaFLKhiVCisegBXnAtOhlnYdkWQui2KFrUF5xiLQwQPjsUS2UtdooZplfrOhbzD9QqHIpYhUJhNaGcH0gahRSW7j8CGVoLsMPmyeQ4zmxqCxnpu~_Na4qmNaky3nW5~;IbJj3w~-~-.bps.a.1873635899370109.1073741835.681160448617666/1873635996036766/?type=3&theater

https://www.facebook.com/zspniewy/photos/ms.c.eJxNVtltQDEI26jiJuy~;WPVw4~;TXAnMZEj3tZRY93hqpP~;oBOh4lfsIf4J9FVz4AFgbALGY5Ymgxa2F1gRAA5Ahb0nwWcFECqWsRTSCsJaUPgQ3bzrClyyFBAJmKXaBlXYwcDdJ8wHL4kOMoLNiPYwCEQK7LITDgaHIMWigsf~_DSfy4mAlL~;B3wuNUUgAMQF1JYjnUCtxTECiJIkNdSiSmAb5EEXg0vQxeEidHHkUczD4fJSj88lZugSW35lEqh10blAohZlLbmyrCBH1pI2~_1G~_QJGjkJgzsRpYkBTTrzt9kwZHkuOs6EqbwCZmhxzHAbBjs9K2ZnGDyQkzndgofsOqbJScG8VyOVSTFgKL5yLguGFVEZY9VVUAQQCZJl0MpE1SQx7dBHb3jV1XQwvllq~_OsM6wjmFTH~_r9AWeexQAgRwgAJha5wGEeAY5DjgAHx6AJl5d6nk1MHgCXpkuB9N4xM3D042j0wwjUHiXlEmoHLIIcvRbCnjaivLmcnYsezuWsPlJJOugHl1AHebxaRmHBJs~_Bxd05g2DiCWZwk2eYKQAnIAULnnE5G~_UVB0kpJWU4F8pMDfo41Ifhfijvh~;mKv5mYeW5YbqXhsdD7WJhFALjVWhmaTJc6qIVRemUpFJ1hlMFRxj4FPcLU965HJ6PgjMsh6dnr0PdZs6jtmHEJA3nYywOTC07OBhyv67M6lboWjsk5GxS4UsYr5WJwueXH~_arttx4ue0~_Fd8wxyuYo4wRcbrWuKN8esEqWYFgdAHcujnPh3Be3BkAOW405b7LjXAjPRZxdINOgBTiKHPgqiLE4B~_krLg6A23VPtPClngbgph6DnsqzQFhuFEQUxRfZSwEoOfYFSn~_kkAMl5Q2NcaNS9sK8g5I44~_nPpdblsLizG1XhtDiwYNdxLopL6HhwnA9OyOpjeOkCGrOnMbxAxhcoFBbnWuTufh~;ufgrK55oGFFRUUChaaEIOg8sFYt~_XHnY9ICmjpMIcAFM3rBjnEg4XLlDgwry3MgIWSYtAWGaa~_zHqky~;T7Xry~;xHR66Lsx36dIvl1StuuKz8kgTcq~_UZ9Y~;6AvrNNR0~;5Q4lMRGEe~_FxpPQvoQ3iD8Kwln7Uoww2qX7EsZWQ~-.bps.a.1873619286038437.1073741834.681160448617666/1873622479371451/?type=3&theater

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *