Sylwetki naszych uzdolnionych gastronomów – Michał Hoffa
Jestem uczniem klasy pierwszej technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestniczyłem w konkursie „Młody kreator sztuki kulinarnej”, gdzie byłem jednym z czterech finalistów oraz reprezentowałem kilka razy naszą szkołę w pobliskich gimnazjach. Dzięki mojej cioci zacząłem się interesować gastronomią i pierwsze kroki w tym kierunku zrobiłem u niej. Jestem Jej bardzo mocno wdzięczny, że mnie zainspirowała do tego, abym uczył się w tym kierunku. Poniżej zamieszczam konkursowy przepis i zachęcam do wypróbowania.
Michał Hoffa
Empanadas
Składniki:
- Na ciasto:
250g mąki pszennej
200g masła
200g kremowego serka twarogowego (u mnie zwykły kanapkowy)
3/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
- Na farsz:
30dkg mięsa mielonego (dowolnego)
2 średnie papryki (najlepiej różnokolorowe)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
garść rodzynek
sól, pieprz cayenne
- DODATKOWO:
żółtko + łyżka wody
ziarna sezamu
Przygotowanie:
Ciasto:
wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
- cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.
Sos czosnkowy:
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 dymki pokrojone w paseczki
- 1ogórek sałatkowy (drobno utarty)
- 1 pojemnik jogurtu naturalnego
- 1 pojemnik kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- ½ łyżeczki kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- Sól, pieprz, szczypta cukru, gałki muszkatołowej, pęczek pokrojonego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Czosnek utrzeć z solą i wymieszać z jogurtem, śmietaną, cebulą.
- Doprawić kminkiem, kolendra, pieprzem, solą, cukrem, gałką muszkatołową.
- Dodać szczypiorku i razem wymieszać.
Dodaj komentarz