Nauka przez doświadczenie

2 marca 2017 | Autor tekstu: Monika Marciniak-Woźniak

„Słyszałem i zapomniałem,

widziałem i zapamiętałem,

zrobiłem i zrozumiałem”

Konfucjusz

Grupa uczniów na lekcji przyrody wykonała doświadczenie, które pozwoliło stwierdzić, czym odżywiają się drożdże. Do dyspozycji były: drożdże piekarskie, baloniki, 4 buteleczki, ciepła woda, cukier, mąka, sól.Drożdże zostały włożone do butelek z letnią woda, i odpowiednio do jednej butelki dodano cukier do drugiej sól, do trzeciej mąkę a czwartą pozostawiono jako próbę kontrolną. Każdą butelkę należało starannie wymieszać. Następnie na szyjkę każdej butelki naciągnięto balon.Obserwowaliśmy zachodzące zmiany. Po pewnym czasie balonik na butelce z cukrem wypełni się gazem.

Następnie zapaliliśmy świeczkę i balonik z butelki, uważając, by nie wydostał się z niego gaz. skierowaliśmy do kubka i powoli wypuściliśmy do niego gaz. Świeczka zgasła. W trakcie doświadczenia drożdże produkują gaz. Ilość wyprodukowanego gazu zależy od pobranych przez drożdże składników pokarmowych. Należy zwrócić uwagę, że substratem reakcji, która daje efekt w postaci gazu, jest cukier, nie jest nim natomiast mąka ani sól. W eksperymencie gazem jest dwutlenek węgla, co potwierdzają dwie jego właściwości: jest cięższy od powietrza i nie podtrzymuje palenia (gasi płomień świecy).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *