Badanie właściwości enzymów na przykładzie katalazy
„Badanie właściwości enzymów na przykładzie katalazy”
Nadtlenek wodoru jest toksycznym produktem ubocznym metabolizmu komórkowego. Katalaza – enzym przyspieszający rozkład nadtlenku wodoru do wody i tlenu. Bogatym źródłem katalazy jest wątroba, serce kurczaka.
Klasa była podzielona na zespoły:
I zespół prowadził doświadczenie na ziemniaku surowym i ugotowanym
II zespół prowadził badanie na żołądku drobiowym świeżym i ugotowanym
III zespół miał do dyspozycji wątrobę drobiową surową i ugotowana
IV zespół prowadził eksperyment na sercu surowym i ugotowanym
Zadaniem zespołu było rozetrzeć w moździerzu 10 g świeżej, surowej wątroby, serca i zalać 100 ml wody. Otrzymany w ten sposób 10-procentowy homogenat rozlano do 3 probówek. Następnie sprawdzono, czy reaguje on z nadtlenkiem wodoru dodając 1 ml wody utlenionej.
Badania prowadziła klasa 3A i 3C na zajęciach biologii rozszerzonej.
Dodaj komentarz