Z talerzem przez świat

Zapraszamy do Grecji!

To, co obecnie dzieje się na świecie, spowodowało zmiany w życiu każdego z nas. Zamknięci w czterech ścianach, zapominamy jak cudownie było podróżować, zwiedzać, poznawać nieznane, smakować nowych potraw.

Dlatego zapraszamy na kulinarną wycieczkę z uczniami naszego Gastronomika!!! Zawitamy w różne zakątki świata, a także naszego kraju. Będzie pysznie, swojsko i egzotycznie.

W pierwszą podróż zapraszamy do Grecji. Razem z uczniami klasy 3AW prezentujemy najbardziej charakterystyczne dla kuchni greckiej potrawy.

Przepis na klasyczną musakę grecką wg Klaudii Góreckiej.

Składniki:

  • 3 bakłażany,
  • 4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 100 ml białego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Bakłażany pokrój w plastry. Posmaruj oliwą z każdej strony i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez 15 minut (w połowie czasu pieczenia przewróć je na drugą stronę).
  3. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj jagnięcinę i smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj wino, pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś przez 20 minut.
  4. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana i przykryj mięsem. Dołóż kolejne dwie warstwy – bakłażanową i mięsną.
  6. Zapiekankę na koniec przykryj bakłażanem i polej sosem beszamelowym.
  7. Musakę piecz przez 40 minut.

Kofty greckie z przepisu Marty Stefańskiej.

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
świeżo zmielony pieprz
sól
szczypta mielonej kolendry
chili

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały.

Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by „odpoczęły”.

Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili.

Ser Halloumi serwowany przez Błażeja Szulca

Składniki:

  • 60 dag sera halloumi
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprz
  • Jajka roztrzepać z solą. Bułkę wymieszać z migdałami. Ser pokroić na 4 plastry jednakowej grubości. Obtoczyć w jajkach i w panierce bułczano-migdałowej.
  • Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć ser z obu stron po 2–3 minuty a złoto. Podawać z warzywami.

Smacznego!!!

Autor: Katarzyna Żelazowska.