Słodkie fantazje

Panna Cotta.

Wiosna nie chce do nas nadejść. Ponure dni, niskie temperatury, deszczowa aura….

Aby poprawić sobie humor uczniowie z naszego „Gastronomika” zapraszają na cykl słodkich inspiracji. Szybko i pysznie to nasze motto. Dziś na doskonałą Panna Cottę zaprasza uczennica klasy 1AW Oliwia Piątek.

Malinowa panna cotta

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
  • 90 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (niekoniecznie)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody

W małym garnuszku umieścić maliny, sok z cytryny, cukier. Pogotować, mieszając, do rozpadnięcia się malin, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek i otrzymać gładki sos malinowy.

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko i wanilię, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, do jej rozpuszczenia. Dodać przetarte maliny i dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Przed podaniem każde naczynie z panna cottą włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą, nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerzyk i udekorować dodatkowymi owocami.

Autor: Katarzyna Żelazowska, Małgorzata Korbela