Przez żołądek do zdrowia

Światowy dzień nadciśnienia tętniczego.

17 maja- Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Niepokojący staje się również fakt, iż nadciśnienie diagnozowane jest także u dzieci i młodzieży poniżej 18 r.ż. Szacuje się, że dotyczy ono 1-2 % osób w tej grupie wiekowej. Jest chorobą układu krążenia. Podwyższone ciśnienie krwi uszkadza tętnice, co może doprowadzić do udaru mózgu, zawału, niewydolności nerek.

Czy wiesz, że w ponad 90% przypadków nadciśnienie tętnicze ma charakter pierwotny?

Oznacza to, że rozwija się bez znanej somatycznej przyczyny, którą dałoby się usunąć interwencją medyczną. W dużej mierze zależy od czynników środowiskowych, na które mamy wpływ, takich jak: dieta bogatotłuszczowa, nadmiar soli w diecie, otyłość, niska aktywność fizyczna czy palenie papierosów.

 

Czy można obniżyć ciśnienie krwi dietą?
Otóż tak, skala problemu zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania. Zbilansowana, niskosodowa dieta ma kluczowe znaczenia zarówno w prewencji, jak i w leczeniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.

 

DIETA W NADCIŚNIENIU:

  • Dbałość o różnorodność spożywanych posiłków
  • Główne źródło energii powinno pochodzić z produktów zbożowych
  • Spożycie dzienne przynajmniej 2-óch szklanek mleka lub mlecznego produktu fermentowanego
  • Spożywanie mięsa z umiarem i jego zamienników, wybieranie codziennie innych składników z tej grupy
  • Dużo warzyw i owoców każdego dnia
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol
  • Unikanie cukru i słodyczy
  • Ograniczenie spożycia soli
  • Zwiększenie podaży witaminy C, E, A i beta-karotenu, kwasu foliowego
  • Błonnik pokarmowy
  • Zwiększenie w diecie ilości selenu, wapnia i magnezu
  • Wzbogacenie diety w kwasy omega 3

 

 

Wraz z wyeliminowaniem czynników sprzyjających nadciśnieniu, takich jak otyłość, stres, nadużywanie alkoholu, brak ruchu można uzyskać pożądany efekt terapeutyczny.

Autor: Katarzyna Michałowska.

Dieta na odporność.

Zdrowie zaczyna się na talerzu, a odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta zapewnia nam zdrowie i odporność na choroby. 

Układ immunologiczny działa dobrze, kiedy prowadzimy zdrowy styl życia. Na to składa się wiele czynników, natomiast odpowiednia dieta jest najprawdopodobniej jednym z ważniejszych. Należy zatem wiedzieć, jakie substancje bioaktywne w sposób szczególny stymulują odporność. 

Do warzyw i owoców chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać, gdyż wiemy że to skarbnica witamin. Warto wyróżnić tym razem te, które są bogate szczególnie w takie witaminy, jak wit. C, czy ß-karoten.

Witaminę C znajdziemy w takich warzywach i owocach jak:papryka, pietruszka (nać), porzeczki czarne, brukselka i brokuły, a także kiwi i pomarańcze. Pamiętajmy jednak, że witamina C jest nietrwałą witaminą i łatwo ją „zniszczyć” poprzez obróbkę. Starajmy się spożywać te produkty w jak najmniej przetworzonej formie.

Z kolei ß-karoten nie powinien kojarzyć nam się jedynie z opalaniem. Spośród karotenoidów jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, mający lecznicze właściwości. Występuje on w takich owocach i warzywach jak: brzoskwinia, melon, mango, wiśnie, pomarańcze, marchew, dynia czy bataty.

Dodatkową dawkę odporności przyniosą nam naturalne probiotyki zawarte w kiszonkach. Pod warunkiem oczywiście, że nie są to kiszonki sztucznie zakwaszane. Kiszenie jest formą konserwowania żywności i jest to proces przetwarzania cukru prostego do kwasu mlekowego, który stwarza idealne warunki do rozrostu prawidłowej flory jelitowej. Namnożone szczepy probiotyczne mają ponadto zdolność do wytwarzania jeszcze większych dawek witaminy C niż surowy produkt. Oprócz klasycznej kiszonej kapusty i ogórków możemy ukisić również paprykę, cukinię, buraki czy rzodkiewkę. 

A co z naturalnymi antybiotykami? Z pewnością warto je wprowadzić do swojego menu, zwłaszcza, jeśli zauważymy pierwsze symptomy przeziębienia. W czołówce kategorii „naturalny antybiotyk z pewnością plasuje się czosnek. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Szczególnie za sprawą allicyny i jej działania obronnego. Warto stosować go w prewencji, jak i w leczeniu stanów chorobowych, takich jak przeziębienie, angina i inne. Również imbir jest ceniony za podobne właściwości. Dodany do herbaty często stawia na nogi, rozgrzewając organizm od środka. W połączeniu z naturalnym miodem tworzą idealny duet. 

Jako profilaktykę warto zastosować przepis na domowy zdrowia. 

Składniki:

-sok z cytryny, miód, kawałek świeżego imbiru, kurkuma (proporcje można dobrać względem preferencji)

Przygotowanie:

Pokrojony w plasterki imbir, kurkumę, miód i obraną ze skórki oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę wkładamy do słoiczka. Po ułożeniu wszystkich składników, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie puszczać sok, wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki rozcieńczone w wodzie.

mgr Katarzyna Michałowska