ABC gotowania

Leniwe pierogi.

Myślisz, że gotowanie nie jest dla Ciebie?

Nic bardziej mylnego.

Na naszej stronie przedstawiamy w prosty, przystępny sposób przygotowanie smacznych potraw. Krok po kroku 🐾

Z nami na pewno Ci się uda!☺

Leniwe pierogi z ciasta ziemniaczanego

Składniki na 5 porcji:

– ser biały (twaróg) 700 g

– ziemniaki (najlepiej mączyste) 400 g

– mąka pszenna 200 g

– mąka ziemniaczana 25 g

– jaja 1 sztuka

– masło 80 g

– bułka tarta 30 g

– sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki odcedzić i ostudzić.
  3. Ziemniaki zmielić razem z serem w maszynce.
  4. Dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zarobić ciasto.
  5. Z wyrobionego ciasta formować wałki o średnicy 3 cm.
  6. Spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Natychmiast gotować.
  7. Podawać polane masłem i posypane cukrem lub zrumienioną bułką tartą.

Autor: Małgorzata Korbela, Katarzyna Żelazowska.