ABC gotowania

Leniwe pierogi.
Myślisz, że gotowanie nie jest dla Ciebie?
Nic bardziej mylnego.
Na naszej stronie przedstawiamy w prosty, przystępny sposób przygotowanie smacznych potraw. Krok po kroku 🐾
Z nami na pewno Ci się uda!☺
Leniwe pierogi z ciasta ziemniaczanego
Składniki na 5 porcji:
– ser biały (twaróg) 700 g
– ziemniaki (najlepiej mączyste) 400 g
– mąka pszenna 200 g
– mąka ziemniaczana 25 g
– jaja 1 sztuka
– masło 80 g
– bułka tarta 30 g
– sól do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Ziemniaki odcedzić i ostudzić.
- Ziemniaki zmielić razem z serem w maszynce.
- Dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zarobić ciasto.
- Z wyrobionego ciasta formować wałki o średnicy 3 cm.
- Spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Natychmiast gotować.
- Podawać polane masłem i posypane cukrem lub zrumienioną bułką tartą.
Autor: Małgorzata Korbela, Katarzyna Żelazowska.