Śniadanie po co i dlaczego? Gastronomik dla szkoły podstawowej.
11 maja 2023 roku w Centrum Kultury w Pniewach odbyło się spotkanie wykładowo- warsztatowe dla uczniów z klas 6 i 7 Szkoły Podstawowej w Pniewach, które w ramach projektu na lekcjach planowania żywienia przeprowadzili uczniowie klasy 4 technikum żywienia i usług gastronomicznych na czele z panią prof Katarzyną Michałowską. Projekt zakłada analizę i korektę nawyków żywieniowych młodzieży z klas szkół podstawowych. W tym celu uczniowie przygotowali ankiety, które następnie przeprowadzili w 4 szkołach podstawowych. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na konieczność reagowania w tym zakresie, dlatego celem spotkania było zwrócenie uwagi uczniów na istotę prawidłowych nawyków żywieniowych, w tym spożywania pierwszego i drugiego śniadania. W pierwszej części spotkania prelegentki – mgr Katarzyna Michałowska, Anna Nowak i Weronika Wyrwał przedstawiły prezentację w której pokazały – jak ważne jest spożywanie pierwszego posiłku i jakie korzyści nam daje oraz jakie negatywne skutki niesie za sobą niejedzenie śniadań – choroby spowodowane nieprawidłowym żywieniem – co powinno zawierać zdrowe śniadanie – propozycje szybkich i zdrowych śniadań – przedstawiono także wyniki przeprowadzonych badań obrazujące podejście do kwestii zjadania posiłków uczniow z różnych szkół podstawowych. Na koniec tej części przeprowadzono krótki quiz z nagrodami ufundowanymi przez Poradnię Dietetyczną Natura Dietetyk. W drugiej części spotkania każdy uczeń otrzymał broszurkę stworzoną przez uczennice kl.4 specjalnie na tą okazję pod nazwą „DOBRY ŚNIADANIOWNIK” w której oprócz wiedzy, ciekawych pomysłów na zdrowe śniadania zawarte zostały ćwiczenia, o wykonanie których poproszono młodzież. Na koniec uczennice szkoły podstawowej złożyli na ręce pani Michałowskiej kosz pełen zdrowych i smacznych owoców w podziękowaniu za przeprowadzone warsztaty i wszyscy w znakomitych nastrojach z pozytywną energią rozeszli się do swoich szkół.
Dodaj komentarz