Gdzie jest więcej witaminy C?

W tym tygodniu na lekcji biologii klasy trzecie szkoły branżowej badały zawartość witaminy C w wybranych owocach – cytrynie, pomarańczy, grejpfrucie, winogronie i zakupionych sokach odpowiednich do danego owocu. W doświadczeniu wykorzystaliśmy przygotowany krochmal i jodynę. Jodyna zabarwia skrobię na granatowo. Dodanie witaminy C do roztworu skrobi powoduje jego odbarwienie. Im więcej witaminy C, tym odbarwienie zachodzi szybciej.
Do kieliszków zawierających krochmal i jodynę, dodawaliśmy soki bezpośrednio wyciśnięte z owoców oraz soki zakupione w sklepie. Były to nasze próby badawcze. Obserwując zmiany zachodzące w roztworach skrobi doszliśmy do wniosku, że wszystkie badane owoce są bogate w witaminę C lecz różnią się znacznie jej zawartością. Zakupione soki owocowe również zawierały witaminę C, ale w dużo mniejszych ilościach. Kropelki z witaminą C zakupione w aptece były faktycznie bardzo bogate w badaną witaminę. Roztwór skrobi odbarwił się natychmiast.
Dodaj komentarz