Dzień zdrowego śniadania
W dniu 28 listopada odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem ,,Dzień zdrowego śniadania” zorganizowane przez Panią Małgorzatę Korbela. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klas 7 i 8 Szkoły Podstawowej w Chełmnie wraz z opiekunami: Panią Sandrą Piaskowską i Panem Gracjanem Miałkasem.
W pierwszej części warsztatów nauczycielki pionu gastronomicznego: Pani Paulina Janas i Pani Małgorzata Korbela zapoznały uczniów z 10 zasadami zdrowego śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno dostarczać energii i wszystkich składników odżywczych. Dobrze skomponowane śniadanie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Po teorii nadszedł czas na praktyczną część warsztatów. Z pomocą uczniów klasy 3 DW i 2 DW młodzież przygotowała owsiankę z prażonymi jabłkami i orzechami oraz różne warianty omletów (ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami oraz szynką, papryką i szczypiorkiem). Nie mogło zabraknąć świeżo wyciskanego soku warzywno-owocowego. Po wspólnym posiłku uczniowie otrzymali broszury z przepisami i wskazówkami na temat komponowania zdrowych posiłków przygotowane przez Panią Katarzynę Michałowską.
Pamiętajmy, aby codziennie kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Mimo porannego pośpiechu nie zapominajmy o zdrowym, pożywnym śniadaniu!
Dodaj komentarz