ŻYCZENIA OD PNIEWSKIEGO GASTRONOMIKA

3 kwietnia 2021

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, życzymy wszystkim wiosennego optymizmu, rodzinnego spokoju oraz pięknych chwil spędzonych z bliskimi przy świątecznym stole.

Tym samym zapraszamy do wypróbowania kilku smacznych przepisów w wykonaniu naszych uczniów.

BABKA WANILIOWA Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

  • 225 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 270 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania babki

 

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
  2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  3. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników.
  4. Dodać wanilię i utrzeć.
  5. Dodać przesiane wcześniej suche składniki, a następnie mleko i wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
  6. Formę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
  7. Piec w temperaturze 160⁰C przez 45-50 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie a następnie wyłożyć z formy i wystudzić.

Polewa z białej czekolady:

  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub pół łyżeczki proszku waniliowego
  • 100 g białej czekolady, posiekanej

Sposób przygotowania polewy

 

  1. Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i wanilię, odłożyć na 2 minuty.
  2. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.
  3. Ostudzoną polewą polać babkę waniliową.

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

 

Składniki:

  • 8 średnich jajek
  • 350 g pieczarek – 12 średnich sztuk
  • 130 g cebulki szalotki lub jedna średnia cebula
  • 130 g papryki czerwonej – 1 mała
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego, spora szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Ugotować jajka na twardo. Obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
  2. Pieczarki obrać, oczyścić i drobno posiekać.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  4. Cebulkę obrać, posiekać i podsmażyć na patelni z 4 łyżkami oleju.
  5. Na patelnię dodać pieczarki i paprykę.
  6. Wsypać pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli.
  7. Farsz smażyć bez przykrycia łącznie 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Farsz przełożyć na deskę i dodatkowo można posiekać nożem.
  9. Obrane i przestudzone jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i wymieszać je z farszem. Dodać jeszcze 2 łyżki majonezu. Farsz bardzo dobrze wymieszać.
  10. Każdą połówkę jajka wypełnić farszem pieczarkowym i umieścić na talerzu. Można udekorować jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami np. szczypiorkiem, koperkiem czy rzeżuchą.

KOTLETY Z JAJ

Składniki:

  • jaja 6 sztuk
  • bułka czerstwa 50g
  • mleko 150ml
  • masło 30g
  • bułka tarta 30g
  • olej 50g
  • szczypiorek 10g
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Namoczyć bułkę w mleku.
  2. Ugotować na twardo 5 jaj, obrać ze skorupek, drobno posiekać.
  3. Przebrać, opłukać, pokroić drobno szczypiorek.
  4. Rozetrzeć masło, dodać odciśniętą bułkę, posiekane jaja, sól, pieprz, surowe jajo i szczypiorek.
  5. Wyrobić na jednolitą masę.
  6. Podzielić masę na 10 części, formować okrągłe kotlety, obtaczać je w bułce tartej.
  7. Smażyć, rumieniąc z obydwu stron.

ŻUREK BEZ ZAKWASU

Składniki: 

  • 250 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • pietruszka
  • cebula
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Z podanych składników można przyrządzić 6 porcji. Szacowany czas przygotowania dania to 30-60 minut.

Sposób przygotowania żurku bez zakwasu

  1. Do garnka nalać 1,5 l zimnej wody.
  2. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i liść laurowy.
  3. Kiedy wywar zacznie kipieć dodać pokrojoną w plastry i kostkę kiełbasę. Gotować przez ok. 10 minut.
  4. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzać patelnię, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a na wytopionym tłuszczu posiekaną cebulę.
  5. Całość przełożyć do garnka z zupą i gotować kolejne 10 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec wymieszać mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodać odrobinę wywaru z zupy i wlać do garnka, ciągle mieszając w celu niedopuszczenia do powstania grudek.
  7. Gotową zupę doprawić wedle uznania solą oraz pieprzem, a także obficie posypać majerankiem.

Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *