Zanim przyjdą goście
W mikołajkowy wieczór odbyła się w Zespole Szkół cykliczna impreza „Zanim przyjdą goście”.
To już 18 lat tradycji przedświątecznych spotkań podczas których uczniowie i nauczyciele Pniewskiego Gastronomika częstują swoich gości smacznymi potrawami, prezentują wykonane przez siebie dekoracje świąteczne oraz stoły okolicznościowe. Imprezę uatrakcyjniają również zaproszeni goście. Tym razem byli to:
pani Aneta Liszkowska florystka z kwiaciarni Lobelia, prezentująca przepiękne, klimatyczne dekoracje zimowe,
pani Katarzyna Kwaśna – pokazująca jak atrakcyjnie możemy zapakować prezenty oraz drobne upominki sprawiające radość każdemu obdarowanemu,
pani Agnieszka Ozorkiewicz – właścicielka restauracji „Leonardo” wraz z szefem kuchni prezentujący pierś wędzoną z kaczki,
pani EdytaMalinowska – właścicielka herbaciarni proponująca swoje autorskie mieszanki rozgrzewających herbat na zimowe wieczory.
Panie z Domu Seniora prezentujące wykonane przez siebie dekoracje świąteczne
Potrawy, którymi częstowaliśmy naszych gości to tym razem: sałatka krabowa podawana na kruchych korpusach, zupa dyniowa z granatem i pasztecikami, schab z jabłkiem, kaczka faszerowana ze świątecznym sosem, czekoladowo – pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie, ciasteczka bezowe z kremem kajmakowym oraz ciasteczka z gryki ekspandowanej.
W tym roku naszym przewodnim tematem były pierniczki. Wykonaliśmy choinki z pierniczków, pierniczki z koronkową dekoracją, pierniczki dekorowane lukrem królewskim oraz pierniczki witrażowe. Również piernik był składnikiem świątecznego sernika oraz sosu do kaczki. Pokazaliśmy też w jaki sposób pierniczki mogą dekorować nasz świąteczny stół roznosząc nad nim korzenne zapachy.
Wszystkie te smaczne potrawy mogliśmy wykonać dzięki naszym sponsorom, którymi byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół oraz Market „Piotr i Paweł”. Dziękujemy za zrozumienie i hojność, które pozwoliły nam zorganizować spotkanie.
Jak zwykle goście nas nie zawiedli i tłumnie przybyli na imprezę. W przedświątecznym nastroju szybko upłynął czas spotkania. Zebraliśmy również datki na wyposażenie nowej pracowni gastronomicznej. Podziękowaliśmy naszym darczyńcom wręczając im wypieczone i zdobione przez nas pierniczki. Z głowami pełnymi pomysłów na tegoroczne święta goście opuszczali naszą szkołę.
Zapraszamy wszystkich na kolejne spotkanie, tym razem już w wiosennym nastroju.
Szczególne podziękowania należą się naszej młodzieży, która jak zwykle nas nie zawiodła i stanęła na wysokości zadania. Dzięki takim imprezom młodzi ludzie mogą sprawdzić swoje umiejętności w nietypowych dla uczniów sytuacjach.
Danuta Zwolińska
Dodaj komentarz