Wiosenni goście
To już 18 lat, jak w naszej szkole odbywa się przedświąteczna impreza z cyklu „Zanim przyjdą goście”. I tym razem na wiosenne zaproszenie odpowiedzieli liczni goście.
Jak co roku swoje ciekawe pomysły na dekoracje przedstawiła florystyka pani Bernadeta Loba; również uczniowie wraz z nauczycielami pokazali nakrycia stołów oraz dekoracje świąteczne.
W pracowni gastronomicznej pod okiem p. Mirosławy Gałganek młodzież serwowała: mięso długo dojrzewające, zupę szpinakowo –brokułową z grzankami oraz jaskółcze gniazda. Uczeń klasy II technikum Jan Darmowski zaprezentował różne warianty podawania potraw z jaj, natomiast uczennice klasy II technikum przedstawiły klasowy projekt „Mapa kulinarna Pniew”, którą opracowali pod kierunkiem pani Alicji Węglewskiej.
W drugiej pracowni pani Beata Kalemba wraz z uczniami serwowała tort – bezy zatopione w ajerkoniaku, babkę marchewkowo – ananasową , ciasto szpinakowe w kształcie królika oraz babkę drożdżową , natomiast uczniowie klasy I technikum: Darek Helak i Patryk Mysiura pokazali w jaki sposób wykonać „kulane ciasteczka”. Również w tej pracowni p. Edyta Malinowska, właścicielka herbaciarni w Pniewach, prezentowała przygotowane przez siebie mieszanki herbat, gadżety do parzenia i podawania herbaty oraz opowiadała o swojej „herbacianej pasji”.
Swoje rękodzieło wystawiła również p. Wiesława Ratajczak.
Dziękujemy wszystkim uczniom pionu gastronomicznego, którzy angażowali się w przygotowanie spotkania, ale szczególne podziękowania kierujemy do uczniów klasy I i II technikum !
Dziękujemy zarówno Gościom, którzy dzielili się z nami swoją wiedzą i umiejętnościami, jak również wszystkim uczestnikom tego spotkania za pełen wrażeń wiosenny wieczór i już dzisiaj zapraszamy na następne spotkanie.
organizatorzy imprezy
nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
Dodaj komentarz