Przygotowanie do kariery – warsztaty kulinarne z Robertem Sową

19 grudnia 2018 | Autor tekstu: Monika Twardosz-Wolska

17 grudnia 2018 w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej zawitał Robert Sowa z współpracownikami oraz przedstawicielem firmy „Prymat”. Wizyta Roberta Sowy odbyła się w ramach warsztatów „Przygotowanie do kariery” organizowanych przez firmę Prymat, którą reprezentował Filip Lato, a z ramienia Zespołu Szkół w Pniewach organizatorem warsztatów była pani Monika Twardosz-Wolska oraz pani Agnieszka Misiewicz. Podczas dwóch tur warsztatów uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję pracować ze znakomitym kucharzem, który jest nie tylko autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej, ale i pasjonatem gotowania.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch:

  • zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami
  • pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami
  • kardamonowy tort bezowy z kremem waniliowym i owocami

W warsztatach kulinarnych uczestniczyło 36 uczniów. Nad ich pracą czuwał Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski. Na zakończenie uczniowie otrzymali  imienny certyfikat potwierdzający udział w warsztatach oraz książkę mistrza z autografem. Natomiast szkoła została obdarowana przez firmę PRYMAT zapasem przypraw i produktów Prymat Gastro Line.

Podczas warsztatów najlepszy uczeń branży gastronomicznej został zakwalifikowany do finału autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca 2019 roku podczas targów „EuroGastro” w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo.

Nasi uczniowie dawno nie mieli tak wielu wrażeń i zapału twórczego na warsztatach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *