Sylwetki naszych uzdolnionych gastronomów – Michał Hoffa

7 lipca 2017 | Autor tekstu: Michał Hoffa

Jestem uczniem klasy pierwszej technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestniczyłem w konkursie „Młody kreator sztuki kulinarnej”, gdzie byłem jednym z czterech finalistów oraz reprezentowałem kilka razy naszą szkołę w pobliskich gimnazjach. Dzięki mojej cioci zacząłem się interesować gastronomią i pierwsze kroki w tym kierunku zrobiłem u niej. Jestem Jej bardzo mocno wdzięczny, że mnie zainspirowała do tego, abym uczył się w tym kierunku. Poniżej zamieszczam konkursowy przepis i zachęcam do wypróbowania.

Michał Hoffa

Empanadas

Składniki:

  • Na ciasto:

250g mąki pszennej

200g masła

200g kremowego serka twarogowego (u mnie zwykły kanapkowy)

3/4 łyżeczki soli

pół łyżeczki słodkiej papryki

  • Na farsz:

30dkg mięsa mielonego (dowolnego)

2 średnie papryki (najlepiej różnokolorowe)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 duży pomidor

garść rodzynek

sól, pieprz cayenne

  • DODATKOWO:

żółtko + łyżka wody

ziarna sezamu

Przygotowanie:

Ciasto:
wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz:

  1. cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.

 

Sos czosnkowy:

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dymki pokrojone w paseczki
  • 1ogórek sałatkowy (drobno utarty)
  • 1 pojemnik jogurtu naturalnego
  • 1 pojemnik kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • Sól, pieprz, szczypta cukru, gałki muszkatołowej, pęczek pokrojonego szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Czosnek utrzeć z solą i wymieszać z jogurtem, śmietaną, cebulą.
  2. Doprawić kminkiem, kolendra, pieprzem, solą, cukrem, gałką muszkatołową.
  3. Dodać szczypiorku i razem wymieszać.