Szkolenie praktyczne dla uczniów part. 2

5 października 2021 | Autor tekstu: Katarzyna Żelazowska

Dziś odbyło się kolejne spotkanie uczniów pionu gastronomicznego na szkoleniu praktycznym. Na patelnię wskoczyła dziczyzna. Ciekawość mieszała się z niepewnością, wszak niezbyt często przygotowujemy ten rodzaj mięsa. Ale nasi fantastyczni uczniowie pod okiem pani prof. Katarzyny Żelazowskiej poradzili sobie z tym zadaniem śpiewająco i przygotowali sarninę na dwa sposoby. Pierwszy był smażony comber z sarny z puree z selera, z karmelizowanymi marchewkami i buraczkami, piklowaną cebulą i cukinią oraz odrobiną pietruszkowej kruszonki. Jako drugie danie serwowano pieczoną polędwicę z sarny z leśnymi grzybami pod kołderką z ciasta francuskiego. Zajęcia były intensywne i wymagały doskonałej organizacji czasu pracy. Jednak nie znaczy to, że nie było wesoło – czego dowodem jest poniższa fotorelacja.